Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülen "Avrupa Koleji Yüksek Lisans Burs Programı" özel  sektör,  sivil  toplum  kuruluşları,  Polonya  Dışişleri  Bakanlığı  ve  Avrupa  Koleji'nin sağladığı burs destekleri ile sürdürülmekte olup bu kapsamda burs almaya hak kazanan kişiler Avrupa Koleji'nde (College of Europe / College d'Europe) 10 aylık yüksek lisans eğitimi alma imkânına sahip olmaktadırlar.

Avrupa Koleji, 1949 yılında Belçika'nın Brugge şehrinde Avrupa bütünleşme çabalarına akademik destek vermek ve Avrupa Birliği kurumları  için  bürokrat  yetiştirmek  amacıyla  kurulmuştur.  İngilizce ve Fransızca  dillerinde  eğitimin  zorunlu  olduğu  Kolej,  Avrupa  çalışmaları  alanında  en  etkili  ve  saygın kurumlardan biridir. Kolej mezunları, AB kurumlarında ve üye ve aday devletlerin kamu kurumlarında üst  düzey  görevlerin  yanı  sıra,  özel  sektör  ve  sivil  toplum  kuruluşlarında  da  önemli  görev  ve
sorumluluklar üstlenmektedir.

Başkanlığımız tarafından,  akademik  açıdan  başarılı  ve  Avrupa  Birliği  alanında  yüksek lisans  yapmak isteyen öğrencilere 2024-2025 akademik yılı için özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarımızdan sağlanan sayıda Avrupa Koleji'nde burs imkânı sağlanması öngörülmektedir. Burs başvuruları için gerekli şartlar aşağıdaki linkteki burs duyurusunda yer almakta olup, son başvuru tarihi 16 Ocak 2024 olarak belirlenmiştir.  Burs  programına  ilişkin  duyuru  ve  ayrıntılı  bilgi  Başkanlığımız  internet  sitesinde https://www.ab.gov.tr/53611.html yer almaktadır. 2010-2023 yılları arasında 163 öğrencimiz bu saygın okulda yüksek lisans alma eğitimi imkanına kavuşmuştur.

Programa başvuracak adayların hukuk, ekonomi, sosyal bilimler, iletişim gibi ilgili alanlarda üniversite mezunu ya da son sınıf öğrencisi olmaları ve İngilizce ve Fransızca dillerinin her ikisine de iyi derecede hâkim olmaları beklenmektedir. Başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından Avrupa Koleji tarafından başvuru dosyalarının incelenmesi yoluyla bir ön eleme listesi hazırlanmakta, bursiyerler, bu listeye giren adaylar arasından mülakat usulüyle seçilmektedir.